HTML

"Jézus válaszol"

A blogon olvasható posztok tartalma egy médium által érkezik Jézustól, válaszul a Közvetítő nevű felhasználó kérdéseire. Mindez hittől és felekezettől függetlenül történik, szerteágazó témákban. Böngéssz a blogon vagy használd a keresőt, hogy megtaláld a Téged érdeklő témát! Minden hónap 25-e környékén várhatóak az új válaszok. Ajánlom RSS-olvasó használatát (Firefox).

Moderációs megjegyzések:
A médium kapcsolata Jézussal független attól, hogy hányan hisznek-e benne és hányan nem. A blog a közlések publikációs felülete, így célja, hogy rendelkezésre álljon, de nem célja semmilyen formában sem a térítés, vagy annak meghatározása, hogy a látogató mit gondoljon, miben higgyen. Elsősorban Jézus közléseiről szól, de némely esetben Általa akkreditált gondolkodóktól származó információkat is közöl. A kommentezésnél figyelembe veendő, hogy a blog nem vitafórum, erre sem célja alapján, sem technikailag nem alkalmas. A rendbontó kommenteket a moderáció törli.

Linkek, partnerek

Látogatók

Friss kommentek

2008.03.26. 13:14 Közvetítő

Miért lett betiltva a sertéshús az araboknál és a zsidóknál?

A sertéshúsnak különösen nagy a folyadéktartalma, ezért a romlása különösen veszélyes. Ezt tapasztalati úton az ókoriak is tudták ezeken a meleg területeken.
Ha egy darab sertéshúst hűtés nélkül 22 fok fölött hat óránál tovább tartanak, akkor halált okozó baktériumflóra fejlődik ki benne.

Természetesen a hűtőgép korában nyugodtan fogyaszthatnának frissen hűtött húst, ha értenék a hagyomány magyarázatát és így el tudnának tőle vonatkoztatni.

20 komment

Címkék: vallás tehén sertéshús hagyományok


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Közvetítő 2008.04.01. 17:33:01

Na ja, de könnyebb kezelni a problémát. A halat kidobom, halászok újat. A jószágot viszont gondozni kell, így ha levágom, nem dobom el olyan könnyen és mivel nagyobb testű mint egy kis hal, egyszerre sokkal nagyobb mennyiség is kerül az asztalra.

Egyszerűen megtiltották, mert az adott szellemi színvonalon túl kockázatos volt ehetőnek megőrizni egy húszkilós bárányt, mint egy húszdekás halat.

Pilatus 2008.04.01. 18:17:24

Igen, de a hús szárításának technológiáját már akkor is ismerték...

Közvetítő 2008.04.01. 18:19:54

Az egy dolog, ma is ismerjük a mobiltelefongyártás technológiáját, mégsem gyárt mindenki mobiltelefont. Sarkított hasonlat, de a lényege, hogy statisztikai információt csak statisztikai szinten szabad értelmezni, nem pedig abszolút szinten. :)

VacskaMati 2008.04.03. 00:23:34

A diszno husaban megel a borsoka (mondom borsóka, csak sose irok ekezettel) nevu (parazita)joszag, amely az emberre is veszelyes. A marhaban, halban, birkaban meg nem.

Ez hasonlo az alkoholfogyasztas tilalmahoz: probaltatok mar, hogy 40 fokban hogy fejbevag a whisky?:)

Ezek egyszeruek: tropusi disznotol meghalhatsz, ha rossz disznot eszel -> ne egyel disznot. Tropuson sokkal jobban ut a szesz, mint mersekelt egovon -> ne igyal alkoholt.

Csak tudnam, azt a 4 feleseges szabalyt mi indokolja...:)))))

Pilatus 2008.04.03. 00:36:00

Ha jól tudom, Skóciában whiskyt inni jéggel - főbenjáró vétség, Igaz ez, McCoy?
P.-))

Pilatus 2008.04.03. 01:11:58

Ó, boldog Skócia, csak ne hagyná magát félrevezetni már!

(átfogalmazott idézet Dantétól)

Szeretettel: P.

ps.: de akkor most jéggel tényleg gáz?

Andruska 2008.05.08. 22:39:19

Szépjóestét Mindenkinek!
Csak beugrottam, hogy közbeszóljak:
www.asztralutazas.hu (kedvencem). Ottan keressétek a húsevésről szóló cikket. Jó hosszú, de sok minden benne van. Pl. miért csak tengeri herkentyűket lehetne enni.
Amúgymeg teccccik,hogy a húsevéstől hogy elkanyarodtunk az ivászatig.
Köszönet Néked Vacskamati!
És ölelés 1000-rel.

Vicmas 2008.05.10. 19:59:52

Hát tökjól indult a cikk, de a húsevéshez érve elég demagóggá vált. Jó hogy hívott ördögűzőt a húsevőkre...

Amellett, hogy valóban nem a húsnak kellene lennie a fő tápláléknak, nem mindenki esetében teljesen egészséges a totális vegetarianizmus. Én pl. tapasztaltam, hogy amikor egy hétig nem ettem húst, csak zöldséget, gyümölcsöt, legyengültem, sőt a fény is elapadt a kezemből. Aki ezen megdöbben és ellentmondásosnak tartja, az egyszerűen nem lát túl az utcasarkon.

Aszongya a húsevés nem Istentől van. Akkor biztosan a sátán csinálta az emésztőrendszerünket és a fogazatunkat mindenevésre alkalmassá.

Jön a "Ne ölj!"-jel, és vonatkoztatja az állatok megölésére táplálkozás céljából, pedig az egész bioszféra nem létezhetne ragadozás nélkül, csak legfeljebb a flóra. Az Élet Körforgása elsősorban: ragadozás és dögevészet.

A növény meg ugyanúgy sikítozik amikor letéped, megeszed, csak nem a normál füllel hallható módon. Más kérdés, hogy a növényi érzelmek nem termelnek adrenalint és nem is kompatibilisek az emberi érzelmekkel, így nem mérgez indulati szinten sem, mint ahogy az állati félelem és fájdalom teszi.

Ez persze nem változtat azon, hogy nem jó húst hússal enni, bár kérdés hogy kiről van szó. Egy irodai dolgozóról vagy egy földművelőről. Teljesen más táplálékhasznosítás jellemző a kettőre.

Közvetítő 2008.05.11. 10:08:51

Azért köszönjük Andruska. :) Ha akad még érdekes kapcsolódó írás, nyugodtan hivatkozz rá.

Andruska 2008.05.21. 21:49:30

Kedves Közvetítő!

Rég voltam már Nálatok, ideje jelentkeznem.
Húsevéssel kapcsolatban elmélkedtem ismerőseimmel, és arra jutottunk közösen: KINEK MI AZ IGAZASÁG.
Varga Endre nevű uriember hozzászólásában -véleményem szerint- igen sok elgondolkodtató dolog van.
Amúgy még mindig nagyon preferálom www. asztralutazas.hu-t, ahol Interjú Jézussal c. cikk is megtalálható. És sok-sok döbbenetes dolog van benne.
Mindenkinek további szépet és jót. Épp most sül házi gyártású kenyérkénk....

Közvetítő 2008.05.21. 22:03:30

Szia Andruska. :)

Irigyellek a házi kenyeretekért. :D

A "kinek mi az igazság"-ról jut eszembe, már mondani szerettem volna, csak ez most itt az apropója, hogy úgy vélem ezt félreértelmezik. Egyáltalán nem szó szerint kell érteni. Ha szó szerint kellene érteni, akkor ha mondjuk leszúrok valakit és azt mondom (az én igazságomat), hogy a kezemben volt egy kés, ő pedig csak éppen arra járt, ahol a kés, de valójában nem öltem meg, akkor... nem kell magyaráznom.

Ez ugyanolyan mint a Carpe Diem. Egyáltalán nem azt jelenti, hogy csak a mával törődj, ne a jövővel vagy a múlttal, hanem azt jelenti, hogy a jövőt a ma eredményének tekintsd, és ennek fényében cselekedj a jelenben a múlt tapasztalata alapján.

pyogen (törölt) 2009.04.01. 23:58:44

A disznóhús tilalma még a neolitikus-protosemita időkből származik,oka inkább primitív vallási eredetű,mint racionális..lásd fenti magyarázatok.

krüger 2011.06.29. 08:13:41

Ez a válasz sajnos több sebből vérzik.

1. A sertéshús nem azért romlik hamar, mert nagyobb a folyadéktartalma (pl. a sertéscomb víztartalma nagyjából egyezik a marhacombéval). Vagy pl. a csirke nagyjából ugyanolyan gyorsan romlik meg, mint a sertés. Valójában a sertéshús fő veszélye a trichinella nevű orsóféreg, ami marhán nagyon ritkán jelenik meg.

2. Még senki nem magyarázta meg nekem, hogy ha a zsidóknál a meleg éghajlat miatt tilos a sertés, akkor a trópusi Balin meg Dél-Vietnamban miért eszik mégis? Ott is nagyon meleg van.

3. Amikor a zsidó étkezési szabályokról van szól, mindig a disznóval jönnek. Igen ám, de tilos pl. a nyúl- meg a tevehús fogyasztása is. Akkor az meg miért? És miért van az, hogy halat szabad enni, rákot meg tintahalat viszont nem?

Szóval én nem hiszem a higiéniai alapú magyarázatokat, a fenti ellentmondások miatt.

Bold 2011.06.29. 12:49:32

@krüger: A trichinella spiralis kizárólag nyers húsok fogyasztása esetén okoz problémát, akkor viszont halált is okozhat. Csak és kizárólag húsevő, vagy mindenevő állatoknál fordulhat elő, így a disznó valós probléma. Megboldogult fiatalkoromban 3 évig dolgoztam trichinella bevizsgáló laborban.

krüger 2011.06.29. 13:44:53

@Bold: Nyers vagy nem eléggé átsütött húsnál, ami a disznónál megesik, ha történetesen kolbászt vagy sonkát készítenek belőle. Nem kételkedem a tapasztalatodban, bár egy internetes (szakszerűnek tűnő, a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal által jegyzett) forrás szerint:

>A fertőző forrás elsősorban a >házi sertés és a vaddisznó, de >egyéb állatok (pl. ló, nutria, >strucc). Trichinellával fertőzött >húsának fogyasztásánál is >megfigyelték már a fertőzést.

Igaz persze, hogy a strucc és a nutria fogyasztása sosem volt elterjedt Magyarországon.

Mindenesetre köszönöm a kiegészítést, és továbbra sem értem, hogy:

1. A nyúl, rák, teve, stb. miért nem kóser?

2. Miért van az, hogy nem egy trópusi országban kifejezetten divat és szokás a sertéshús fogyasztása, ha állítólag a meleg miatt nem tanácsos?

Szerintem az egész étkezési problémakört nem érdemes higiéniai módon megközelíteni. Sokkal inkább kulturális tradícióról van szó.

Bold 2011.06.29. 14:03:35

@krüger: Elvileg bármely állat szóba jöhet, amelyik nem kizárólag növényt eszik...

krüger 2011.06.29. 16:32:14

@Bold: Igen, persze, logikus.
Egyébként a zsidó étkezési szabályok tiltják olyan állatok fogyasztását is, amelyeket nem zsidó előírások szerint vágtak le. Ezzel kiesik az összes vadászott állat. Pl. fácánt elvileg lehetne fogyasztani, de mivel általában lőni szokták, nem levágni, ezért a gyakorlatban mégse nagyon eszik.

Közvetítő 2011.07.02. 20:44:57

Sziasztok!
Ez a hónap nyaralás miatt sajnos kimaradt. Bár igaz, hogy kevesebb kérdés gyűlik össze, amúgy sem lenne túl sok válaszunk.

Pilatus 2011.07.03. 05:41:42

@Közvetítő:

Nnna!

Kedves Közvi, olyan régen láttalak, hogy most alig merlek tegezni...

Mindenesetre legyen szép a nyarad!

P.