HTML

"Jézus válaszol"

A blogon olvasható posztok tartalma egy médium által érkezik Jézustól, válaszul a Közvetítő nevű felhasználó kérdéseire. Mindez hittől és felekezettől függetlenül történik, szerteágazó témákban. Böngéssz a blogon vagy használd a keresőt, hogy megtaláld a Téged érdeklő témát! Minden hónap 25-e környékén várhatóak az új válaszok. Ajánlom RSS-olvasó használatát (Firefox).

Moderációs megjegyzések:
A médium kapcsolata Jézussal független attól, hogy hányan hisznek-e benne és hányan nem. A blog a közlések publikációs felülete, így célja, hogy rendelkezésre álljon, de nem célja semmilyen formában sem a térítés, vagy annak meghatározása, hogy a látogató mit gondoljon, miben higgyen. Elsősorban Jézus közléseiről szól, de némely esetben Általa akkreditált gondolkodóktól származó információkat is közöl. A kommentezésnél figyelembe veendő, hogy a blog nem vitafórum, erre sem célja alapján, sem technikailag nem alkalmas. A rendbontó kommenteket a moderáció törli.

Linkek, partnerek

Látogatók

Friss kommentek

2010.11.28. 14:14 Közvetítő

Pajzsmirigy-túlműködés gyógyítása nem-műtéti úton?

Ez egy jódhiány-betegség. Jód és egyéb sók arányos bevitelét hozzáértően be kell állítani. Kezdeti stádiumban még így kezelhető. A kialakult göböt már csak kioperálni lehet.

40 komment

Címkék: gyógyítás pajzsmirigy pajzsmirigy túlműködés


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

gubasuba 2010.12.28. 16:26:26

Sziasztok!

Először is köszönet a blogért kedves Közvetítő, sok érdekes dologról olvasni itt. Valamint köszönet minden Felhasználónak, nagyon tartalmas eszmecseréket folytattok, sokat lehet belőlük okulni! Régóta olvasgatok itt Nálatok. Most jutottam el odáig. hogy én is kérdéseket tennék fel, ha van rá lehetőség. Az alábbiakra adott válaszok érdekelnének. Nem tudtam, hova tegyem őket, remélem, nincs rossz helyük itt.

1.) Igaz-e, hogy legjobban akkor járnánk, ha desztillált vizet, vagy reverz ozmózisos eljárással előállított, visszasózatlan, közel 0 ppm-es vizet innánk? Ha nem, akkor milyen vizet javasolt fogyasztani? Csapvíz, ásványvíz, szénsavas, szénsavmentes?

2.) Mi a véleménye az alábbi lapon leírtakról? www.tisztaso.narod2.ru/ Valóban ilyen arányban kell tartani az elfogyasztott káliumot, illetve nátriumot?

3.) Mit gondol a vércsoport szerinti táplálkozásról? Van létjogosultsága? www.dadamo.com/typebase4/typeindexer.htm

4.) Mit gondol a Szendi Gábor által népszerűsített paleolit táplálkozásról? Van létjogosultsága?

5.) Mennyiben tud azonosulni a Dr. Légrády Péter belgyógyász által írt Tojáskönyv című műben foglaltakkal? Valóban elég volna pusztán kétszer kiadósat enni, vagy jobb, ha sokszor eszünk kevesebbet?

Elnézést, ha kicsit sok lett a kérdés, lehet van, amire már van válasz, csak én nem találtam meg. Köszönöm, hogy feltehettem őket, Mindenkinek boldog új évet kívánok!

Közvetítő 2010.12.28. 17:35:37

@gubasuba: Jók a kérdések, köszönöm! Technikai okok miatt idemásoltam őket, hogy könnyebben felírhassam:

1.) Igaz-e, hogy legjobban akkor járnánk, ha desztillált vizet, vagy reverz ozmózisos eljárással előállított, visszasózatlan, közel 0 ppm-es vizet innánk? Ha nem, akkor milyen vizet javasolt fogyasztani? Csapvíz, ásványvíz, szénsavas, szénsavmentes?

2.) Mi a véleménye az alábbi lapon leírtakról? www.tisztaso.narod2.ru/ Valóban ilyen arányban kell tartani az elfogyasztott káliumot, illetve nátriumot?

3.) Mit gondol a vércsoport szerinti táplálkozásról? Van létjogosultsága? www.dadamo.com/typebase4/typeindexer.htm

4.) Mit gondol a Szendi Gábor által népszerűsített paleolit táplálkozásról? Van létjogosultsága?

5.) Mennyiben tud azonosulni a Dr. Légrády Péter belgyógyász által írt Tojáskönyv című műben foglaltakkal? Valóban elég volna pusztán kétszer kiadósat enni, vagy jobb, ha sokszor eszünk kevesebbet?

Bold 2010.12.29. 10:12:37

"A kialakult göböt már csak kioperálni lehet."

Szinte biztos vagyok abban, hogy Jézus soha nem javasolna művi beavatkozást.

krüger 2010.12.29. 13:25:25

@Közvetítő: Korábban már volt egy általános válasz, hogy az étkezés személyre szabott dolog. Szerintem ennek megfelelően a fenti kérdésekre az egyetlen jó válasz a következő: attól függ...

Táplálkozástudomány terén már nagyjából mindent és mindennek az ellenkezőjét is leírták. Mindegyik megállapítás érvényes egyes személyekre, másokra pedig nem.

Másrészről engem őszintén meglepne, ha az igazi Jézus bármilyen mélységben táplálkozástudományi és hasonló kérdésekkel foglalkozna.

Nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy az Újszövetségben semmilyen életvezetési tanács nincsen. Sok más szent irattal ellentétben nem szól arról, hogyan együnk, mit viseljünk, miként tisztálkodjunk, hogyan öltözködjünk és hasonlók. Bár vannak Jézusra hivatkozó életvezetési művek (pl. az ún. Esszénus evangélium, ahol pl. Jézus a beöntés jótékony voltát hirdeti), ezek nyilvánvalóan hamisítványok. Nyilván nem tudom, hogy Jézus miért nem tartotta fontosnak életvezetési kérdések tárgyalását, de gyanítom, azért, mert úgy gondolta, hogy nem ez a lényeg, ne ezzel törődjünk, amit ő tanít, az a lélekre vonatkozik és nem a testre.

Bold 2010.12.29. 19:59:46

"Még mindig azt hiszed, hogy vannak balesetek? Hogy emberek véletlenül halnak meg? Ebben az univerzumban semmi sem történik véletlenül. Nem létezik véletlen és nem létezik egybeesés sem. (...) Az egész orvosi szakma azon fáradozik, hogy életben tartson embereket, ahelyett, hogy megadná nekik a méltóságteljes halál lehetőségét. Az orvosi szakma visszatart gyógymódokat, elveti az úgynevezett alternatív orvosságok alkalmazását, mert fenyegetettnek érzi a gyógyászati szakma
egészét" (Neale Donald Walsch:
BESZÉLGETÉSEK
ISTENNEL)

Fentiekből levezethető, hogy Jézus a kérdésre azt válaszolná, hogy a göb nem véletlenül alakult ki, ha ajánlana is megoldást a gyógyításra az maximum alternatív módszer lehetne (pl. gyógynövénykúra stb.).

krüger 2010.12.29. 21:33:11

@Bold: Mondjuk ezen logika az is ugyanúgy levezethető, hogy mondjuk azért alakult ki a göb, hogy az életedben megtapasztald az operációt... Én is úgy gondolom, hogy nincsenek véletlenek, illetve valójában abszurd is lenne, ha az élet egy része véletlen lenne, más része meg nem. Egy része sem véletlen. De ebből nem következik az, hogy nem kell mindent megtenni a gyógyulásért, igénybe véve minden rendelkezésre álló és elérhető eszközt.

Pilatus 2010.12.29. 23:48:27

@krüger:

Hááát, igen. Jól kinéztem volna, ha nem műttetem meg a sérveimet. Egyiket kétszer is.
Egyéb betegségemre az un. alternatív gyógymódok teljesen hatástalanok voltak.

P.

krüger 2010.12.30. 00:10:37

@Pilatus: Nekem az is elég meredeknek látszik, hogy az "orvosi szakma" (akármit is jelentsen ez konkrétan) szántszándékkal tart vissza hatásos gyógymódokat.

Ez egyrészt azt feltételezné, hogy van valami központ, ahol a dolgokat vissza lehet tartani. Másrészt azt, hogy az orvosi kutatásokat valójában kamuból folytatják, ölnek beléjük sok pénzt és munkaerőt, hiszen a cél az lenne, hogy visszatartsák a valódi gyógymódot. Én egyiket sem gondolom.

(Egyébként a gyógynövénnyel történő gyógyítás és a gyógyszerek között nincs feltétlenül ellentét, hiszen sok esetben a gyógyszer is ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a növény).

Azok a bizonyos alternatív gyógymódok ugyanis általában olyanok, hogy egy embernél beválnak, másnál nem, és senki nem tudja megmagyarázni a különbséget. Ilyenformán pedig nem standardizálhatók, és alkalmatlanok arra, hogy az allopátiás gyógyászatban használt kezeléseket nyújtsák velük. Ez nem jelenti azt, hogy X. vagy Y. betegnél ne lennének hatásosak - akár hatásosak is lehetnek. Azt jelenti, hogy kontrollált kettős vakpróbás kísérletben nem mutatható ki a hasznuk.

Biztosan mindnyájan hallottunk olyan esetekről, amikor valakiről már lemondtak az orvosok, aztán valamilyen alternatív gyógymód (mondjuk kineziológia, pszi-sebészet, reiki, valamilyen speciális diéta, stb.) segített rajta. Ez rendben is volna, csakhogy a másik oldalon meg számos olyan sztori van, hogy valaki végigjárta az összes alternatív gyógyítót, és fikarcnyit sem javult az állapota. Vagy éppen romlott. A különbséget pedig senki nem tudja megmagyarázni. És mindaddig, amíg egy módszert nem lehet kísérletileg ellenőrizni, a hatásmechanizmusát pedig megmagyarázni, a módszerrel az orvostudomány nem tud mit kezdeni (noha egy-egy esetben akár lehet hatásos is).

Pilatus 2010.12.30. 08:14:04

@krüger:

Pontosan.

Egyszer egy orvos ismerősöm (barátom) azt fejtegette, hogy az ilyen gyógynövényes dolgok nem rosszak. Hosszan sorolta miért, de a végén hozzátette:

Csakhogy ezek a gyógymódok a régi világ emberének voltak remek medicinák, amikor nem volt ennyire pörgős, ideges, rohanós, stresszes az élet.
Ma az. Tehát nem csoda, hogy ezek a gyógymódok alig, vagy semmit nem használnak.

Ami pedig a visszatartást jelenti.
értem én, hogy minden beteg ember szeretne meggyógyulni - persze, én is.
Aztán ha ez nem megy, jönnek az összeesküvés-elméletek, de ilyenek vagyunk.
Az alternatívok szívesen közölnek olyan eseteket (statisztikusan), amikor a paciens általuk gyógyult, és ahogy Te is mondod, nyilván van igazság ebben. Az ellenkező irányt soha nem reklámozzák.
Szegény Déri János!

P.

zagguduru (törölt) 2011.01.08. 15:19:47

pajzsmirigy problémára: hatha-jóga, csak.

zagguduru (törölt) 2011.01.08. 15:20:44

...és a fejjel lefele fordított ászanák, amennyiben a gerinc rendben van.

zagguduru (törölt) 2011.01.08. 15:22:45

...fejenállás és gyertya, de csak jó szakemberrel.

zagguduru (törölt) 2011.01.08. 15:27:43

@krüger: Már hogy ne lenne, azt a mindenit. Mennyit mondjak?... a kedvencem: nem az a méreg ami bemegy, hanem ami kijön.
Ebben minden benne van. Vagy egy másik: mindegy mit eszel-iszol de amit teszel hittel tegyed mert minden amit hit nélkül csinálsz az rossz. ( bún, vétek, etc...)

zagguduru (törölt) 2011.01.08. 15:30:05

@Pilatus: Összeesküvés elmélet nincs, hanem összeesküvés van, amióta az ember létezik. Azok akik összeesküsznek mások ellen, azok mondják csak azt, hogy ilyen elmélet nincs.

zagguduru (törölt) 2011.01.08. 15:32:21

@Pilatus: Az élet most sem stresszes, hanem te vagy az. Úgymond régen, amikor mindennaposak voltak a csaták, betörések, asszony-gyalázások stb. még stresszesebb volt az élet. Most egyáltalán nem stresszes az élet főleg nem a jóléti társadalmakban.

zagguduru (törölt) 2011.01.08. 15:36:41

@krüger: Az egyetlen gyógyító aki magában foglalt minden kézrátételt, szellemgyógyászatot stb. az Jézus Krisztus. Akkor most mi van? Elég benne hinni, és meggyógyulsz. A betegekért, bűnösökért, stb. jött, ugyebár. Egy barátom nagyon jól mondta azt, hogy csak azért gyógyul meg ilyen kevés ember Lourdban, mert ikyen kevesen hiszik, hogy meggyógyulhatnak. Jézus mondja: úgy lesz ahogy hitted.

zagguduru (törölt) 2011.01.08. 15:37:49

A stresssz az: sóvárgás. Továbbá az stresszel akinek mindig több kell.

krüger 2011.01.08. 23:33:37

@zagguduru: Egy nagy csomó ember van, akik nagyon buzgón imádkoznak, hisznek, és úgy elviszi a betegség, mint a huzat. Aztán vannak olyanok is, akik nem hisznek semmiben, és frankón meggyógyulnak.

>Már hogy ne lenne, azt a mindenit. >Mennyit mondjak?.

Ez mire vonatkozik?

Pilatus 2011.01.09. 00:06:52

@zagguduru:

"Az élet most sem stresszes, hanem te vagy az. Úgymond régen, amikor mindennaposak voltak a csaták, betörések, asszony-gyalázások stb. még stresszesebb volt az élet. Most egyáltalán nem stresszes az élet főleg nem a jóléti társadalmakban."

Ja.
Manapság nincsenek csaták, nincsenek betörések, nincsenek asszonygyalázások.

Mondd, te hol élsz?

P.

krüger 2011.01.09. 00:40:25

@Pilatus: Régen sem feltétlenül voltak mindennaposak az erőszakos cselekmények. Pl. kutatások szerint mondjuk a középkori Párizs nagyjából ötször biztonságosabb volt mint a mai.

Vagy mondjuk 1711 és 1848 között Magyarország területén semmiféle háború nem volt (leszámítva Napóleon kis győri akcióját, de ez nem sok embert érintett). Igaz, volt néhány parasztfelkelés, de ezek is elég lokális történések voltak. A halandóság persze sokkal nagyobb volt, több volt az árva, és nagyon sok gyerek halt meg élete első néhány évében. Ugyanakkor ezt az emberek elfogadták az élet velejárójának, mint ahogy mi is elfogadunk sok rossz dolgot életünk velejárójának.

Viszont régen nem volt olyan, hogy reggel időre kelni: az emberek akkor keltek, amikor a kakas kukorékolt. Nem ettek mesterséges színezőanyagokkal turbózott élelmiszereket, nem szívtak benzingőzt, stb.

Szóval összességében: a fene tudja, hogy mikor milyen stressz volt a rosszabb.

Pilatus 2011.01.09. 00:50:58

@krüger:

Igen.
Ám az a gyanúm, igazából a válaszod nem nekem, hanem "zagguduru"-nak szól.

Az meg egy másik igazság, hogy amilyen mértékben haladok előre a korral, olyan mértékben szűnik meg a stressz.
Talán, mert verem az asszonyt?

P.

krüger 2011.01.09. 01:06:43

@Pilatus: Igazából nem is annyira válasznak szántam, mint inkább adaléknak.

Igen, az asszony verése csökkentheti a stresszt :-))

Általános probléma, hogy az emberek (és itt véletlenül sem rád gondolok) a múltat szörnyűségek tárházának képzelik el.

Ennek az az oka, hogy a jelennel vetik össze. Csakhogy a múltbeli ember nem vetette össze a saját helyzetét a mi korunkkal, hiszen fogalma sem volt róla, hogy az milyen lesz.

Ilyenkor meg szoktam kérdezni a másikat, mit szólna ahhoz, ha mondjuk 50 év múlva feltalálnák a rák tökéletes és biztos ellenszerét. És akkor visszajönnek valaki a jövőből, és megkérdezné: Mondd már, hogy bírtatok ti abban a rettenes 21. sz. eleji időszakban élni, amikor akár még gyerekek is meghallhatták rákban? Borzalmas...

Nemde olyasmit válaszolnék, hogy igen, haltak meg emberek rákban, még gyerekek is, de azért mi is tudtuk élvezni az életet, és nem érezte magát mindenki állandóan stresszben azért, mert a ráknak nem volt biztos ellenszere.

Pilatus 2011.01.09. 01:11:32

@krüger:

"Igen, az asszony verése csökkentheti a stresszt :-))"

Ilyenkor sajnálom igazán, hogy agglegény vagyok..-))

Ami pedig a múltat illeti, nos, igazad van. A szüleim megértek két világháborút, ennek következtében két összeomlást. Megértek két forradalmat, azok minden hozadékával.
Aztán azt mondták, úgy a hetvenes évek vége felé, hogy borzasztó az élet.

Ki érti az embereket?

P.

zagguduru (törölt) 2011.01.09. 10:24:24

@krüger: Én a hitről beszéltem nem a buzgó imádkozásról.

zagguduru (törölt) 2011.01.09. 10:25:35

@Pilatus: Akinek ilyen neve van azzal nem tárgyalok Pilátus.

krüger 2011.01.09. 10:37:37

@zagguduru: Senkibe nem látsz bele, hogy milyen hite van. Nagyon erős hitű emberekkel is történnek rossz dolgok, legyűri őket a betegség.

És előfordul, hogy egy karizmatikus szektában valaki megbetegszik, buzgón imádkoznak érte, ő meg bizonygatja a hitét. És amikor elmarad a csodás gyógyulás, akkor a többiek onnantól kezdve leszólják, kiközösítik, mondván, hogy nincs is akkora hite, hiszen ha lenne, akkor meggyógyult volna. Így a beteg ember kap még egy pofont, mert nem csak hogy beteg marad, de még a hittársai is kinézik maguk közül.

Sajnos volt ilyen eset, nem is egy.

Bold 2011.01.09. 11:06:59

@zagguduru: Mi a bajod a Pilatus névvel? Talán csak a kereszthalál időpontjáig ismered az életét?

Pilatus 2011.01.09. 15:12:02

@zagguduru:

"@Pilatus: Akinek ilyen neve van azzal nem tárgyalok Pilátus. "

Megnyugodtam. Tényleg keresztény vagy...

P.

White Falcon 2011.01.13. 23:17:04

Pilatus baratom, a turelmed a regi :-)

Pilatus 2011.01.14. 00:02:10

@White Falcon:

Szia Falcon!

Remélem semmi gond, jól vagy, és neked is van bőven türelmed..!

P.

White Falcon 2011.01.14. 00:15:47

Draga baratom, jelenleg eppen Norvegiaban halazok, es ez tiszta relaxacio. Munka, este kis netezes, aztan alvas. Ez itt tiszta feltoltodes - most fent vagyunk egesz eszakon Tromso - nal, ha kimegyek a haz ele - az eszaki fenyt bamulom... Valami gyonyoru !

Ugy dontottem visszajovok ide kicsit olvasgatni, de mar fogalmazodnak is meg bennem a kerdesek ( Kozvi lehet nem fog nekem orulni :-) , ugyhogy ahogy idom engedi, jovok szorszalhasogatni :-)

Aldas s Bekesseg

White Falcon 2011.01.14. 00:21:50

@krüger:
"És előfordul, hogy egy karizmatikus szektában valaki megbetegszik, buzgón imádkoznak érte, ő meg bizonygatja a hitét. És amikor elmarad a csodás gyógyulás, akkor a többiek onnantól kezdve leszólják, kiközösítik, mondván, hogy nincs is akkora hite, hiszen ha lenne, akkor meggyógyult volna. Így a beteg ember kap még egy pofont, mert nem csak hogy beteg marad, de még a hittársai is kinézik maguk közül.

Sajnos volt ilyen eset, nem is egy.""

Velemenyem szerint az egyeni hit es a megprobaltatasok gyakorisaga es mikentje kozott nem sok parhuzam van - gyakorlatilag semmi koze a kettonek egymashoz...

Az egyeni hit a lelek szemelyes kapcsolata a Teremtovel ( amely neha szorosabb - neha lazabb - ezt nevezhetjuk akar hit ingadozasnak is, de nem feltetlenul az...) , mig a megprobaltatasok az altalunk - testbe szuletesunk elott skiccszeruen osszeallitott forgatokonyv tapasztalati allomasai mindossze...
Szerintem...

Aldas s Bekesseg

krüger 2011.01.14. 07:01:40

@White Falcon: Én is valahogy így gondolom. Ezért tartom a fent leírt jelenséget elkeserítőnek.

saluosi 2011.01.14. 08:45:58

@krüger:
Szerintem a betegségek ugyanolyan megpróbáltatások mint a többi akadály az életünkben,amit részint mi az"előre megírt forgatókönyvben" vállalunk,részint a Teremtő kegyelméből kapjuk.
A cél nem mindig a gyógyulás.Lehet akár egy másfajta életminőség megtapasztalása is.
Sőt,gyakran elfeledkezünk arról,hogy a betegség a környezetre is milyen hatással van.Vagyis maga a gyógyító(orvos,természetgyógyász,"varázsló")és a beteg ápolói,rokonsága,ismeretsége részére is új megtapasztalást jelent a helyzet,ennél fogva számukra is oktató jellegű.
Éppen ezért nem csodálkozom sem azon,ha valaki "csodásan" meggyógyul,vagy azon sem ha nem.

zagguduru (törölt) 2011.02.03. 11:46:48

@White Falcon: Semmiféle elkeserítő nincs ebben. Az pedig, hogy a Hitgyülis szektában hogyan gyógyulnak meg, avagy sem azt meglehet Te jobban tudod. Én egész egyszerűen a hit-béli gyógyulás alatt a pozitív gondolkodás fontosságára szerettem volna utalni, mert nagyon sok betegség pszichoszomatikus eredetű. Jézus úgy gyógyított, hogy megkérdezte a beteget, hogy akar e egyáltalán gyógyúlni, vagy el van e a kis bajaival. És akarja e, hogy Ő gyógyítsa meg. Csak azért válaszolok mert nem szeretem ha hárman nekem jönnek, és az "előre megírt forgatókönyvek " teóriájában sem hiszek. Salousi véleményét én is osztom.

zagguduru (törölt) 2011.02.03. 12:14:58

Máskülönben visszatérve az eredeti problémára a pajzsmirigy rendelleneségekre, azt tudom javasolni, ahogy azt már említettem, és csodákra képes : a jóga-ászanák rendszeres gyakorlása. Különösen ajánlot a pajzsmirig problémákra a visszafele fordított ászanák. Szarvangászana és sirsászana ilyen sorrendben. A halászana pedig utoljára.. Amennyiben gerinc kopás van vagy meszesedés akkor segédeszközökkel ( szék, tégla, szőnyeg) kell gyakorolni. Azért mondom, hogy kell, mert különben lenyomorodhat az ember. Mindenesetre szakemberrel érdemes konzultálni.

Bold 2011.02.03. 14:50:37

@saluosi: Amit 2011.01.14. 08:45:58-kor írtál az utolsó betűig egyetértek, akár magam is írhattam volna :-)

Bold 2011.02.03. 14:53:31

Nincs semmi anélkül, hogy azokat ne mi vállaltuk volna... Ezért is bosszant, hogy miért vagyok sokszor elégedetlen, ahelyett, hogy bármi jön elfogadnám... (bocs, egy kis önkritika volt :-)

saluosi 2011.02.03. 17:24:09

@Bold:
Az szerintem nem baj,ha elégedetlen vagy,"előbbre" is vihet.
Az elfogadás az meg testvére az elengedésnek,és sokat tanulhatunk belőle,hogy milyen és mekkora érzéssel tudjuk átélni egyiket vagy másikat.A B. Ghíta szerint legjobb,ha az életünk eseményeit attól függetlenül,hogy mennyire drámaiak,a lehető legkisebb érzelmi-egyensúly-ingadozással tudjuk átélni.
@zagguduru:
A jóga már nekem is sokat segített akár testi akár lelki problémákban.nem is beszélve arról,hogy ez így a "magunk ügye"nem "rángatunk" bele gyógyítót,varázslót stb.