HTML

"Jézus válaszol"

A blogon olvasható posztok tartalma egy médium által érkezik Jézustól, válaszul a Közvetítő nevű felhasználó kérdéseire. Mindez hittől és felekezettől függetlenül történik, szerteágazó témákban. Böngéssz a blogon vagy használd a keresőt, hogy megtaláld a Téged érdeklő témát! Minden hónap 25-e környékén várhatóak az új válaszok. Ajánlom RSS-olvasó használatát (Firefox).

Moderációs megjegyzések:
A médium kapcsolata Jézussal független attól, hogy hányan hisznek-e benne és hányan nem. A blog a közlések publikációs felülete, így célja, hogy rendelkezésre álljon, de nem célja semmilyen formában sem a térítés, vagy annak meghatározása, hogy a látogató mit gondoljon, miben higgyen. Elsősorban Jézus közléseiről szól, de némely esetben Általa akkreditált gondolkodóktól származó információkat is közöl. A kommentezésnél figyelembe veendő, hogy a blog nem vitafórum, erre sem célja alapján, sem technikailag nem alkalmas. A rendbontó kommenteket a moderáció törli.

Linkek, partnerek

Látogatók

Friss kommentek

2009.02.23. 19:36 Közvetítő

Milyen érzékszerveink vannak még az öt alapérzékszerven kívül?

1. Látás
2. Hallás
3. Szaglás
4. Tapintás
5. Ízérzékelés

6. Empátia
7. Megérzés képessége (intuíció)
8. Jövőérzékelés
9. Bőrlátás
10. Nyelv-érzékelés (tárgyak távolsága, nagysága)
11. Harmadik szemmel való látás
12. Gondolatok érzékelése

17 komment

Címkék: érzékelés parapszichológia hatodik érzék érzékszervek


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kogito 2009.03.25. 13:05:54

Úgy tűnik, a materilaistákban bennragadt a szó ennyi nem testi érzékelési lehetőség olvastával :)

Pedig nyilvánvaló, hogy az érzékelés témakörének nem sok köze van a test ún. érzékszerveihez.
Az érzékszervek fizikai jelátalakítók, és az nem érdemel különleges figyelmet, hogy pl. a szemet nem lehet olyan egyszerűen üzemen kívül helyezni, mint egy szemüveget vagy egy távcsövet.
De végül is ki érzékeli az idegrendszer végén vagy az agy állapotváltozásaiban beálló változásokat ?
Nos nyilván maga az emberi szellem.
És mi is voltaképpen maga az érzékelés ?
Az érzékelés a szellem által teremtett dolgok tudatosulása.
A szellem ebben az univerzumban, de másokban is három alapvető dolgot teremt ( három alapvető dolgot tart fenn gondolati úton).
A teret, az időt és az energiát, az anyag nem független tényező, az a térben és időben megalvadt, mozgásformájában megszilárdított energia ( ridge)
Ez a három alapvető érzékelési forma van.
Ez a három alapvető érzékelési forma van a jelenlegi téridőenergia univerzumunkban.

Az emberi szellem lehanyatlott voltát az szemlélteti a legjobban, hogy saját terét, idejét és energiáit nem képes már érzékelni sem, nemhogy teremteni tudná azokat.
Teljesen megadta magát, behódolt a fizikai univerzum nyomásának, kizárólag azt képes közvetítőkön keresztül érzékelni.

Kell neki egy olyan idegsejt csoport, amelyben különböző változások, eltérések, ingerületek jönnek létre attól függően, hogy milyen színű, milyen hullámhosszú, milyen energiájú fényhullámok érik, és ugyanilyen módszerű energia érzékelés történik a hang, a hő vagy más energiák detektálása vonatkozásában.
Nem akarok a fizikai érzékeléssel itt részletesebben foglalkozni, ez egy nagyon mellékes téma.
Inkább azt emelném ki, hogy feladatunk – Jézus országa ugye nem ez a fizikai univerzum – a szellemi érzékelés fejlesztésével foglalkozni, illetve ezelől az akadályokat elhárítani.
(Mert bár a fizikai univerzumban ( a samsarában) bármely tett bolondság, a bolondság uralását, azaz a fizikai univerzumból való kikerülést ( mindegy, hogy mennyek országának, nirvánának nevezzük) lehet az egyedüli józan tettnek gondolni.
Tehát még az érzékelés fejlesztése is zsákutca bizonyos értelemben, sokkal inkább a fejlesztés akadályai azok, amikkel foglalkozni kell, és amelyek eredményei természetesen a fizikai univerzumban is lecsapódnak majd.

A szellem állapotát tehát bizonyos fogalmak terében tükrözhetjük, olyan módon, hogy ezt a teret ( mint állapotteret, amelyet természetesen a szellem magának teremt ) ellentétes fogalompárokkal feszítjük ki, és ebben a térben a szellem Önmagát, önmaga elhelyezkedését képes szemlélni, összevetve természetesen a fizikai univerzummal is.

Ilyen fogalompár lehet rögtön a nyer-veszít, hit-bizalmatlanság, lenni-nemlenni.

Azért ezt a három párt választottam, mert ezek kapcsolatba hozhatók a fentebbi három alaptényezővel, az idővel, energiával és a térrel.
A nyer-veszít végső soron az időhöz kapcsolódik, és természetesen a szellemnek a tulajdonlás állapotához való viszonyához. Megszerezni egy tárgyat, lehet az a legelvontabb és legabsztraktabb valami is, és azt birtokolni, birtokolni, ez végül is birtoklás, vagyis valaminek a fennmaradása, azaz az idő. Ez az életcélok legalapvetőbbike, fennmaradni az időben, túlélni minden változást, azáltal, hogy fennmaradást biztosítunk a birtokainknak.
Régi felismerése ez a pszichológiának, a sikerélmény, a nyerés élménye feldobja a tudatosságot, hozzájárul a fejlesztéséhez.
Abszolút semmi baj nincs ezzel, aki nyerni nem akar, az élni se akar, és meg is figyelhető, hogy akik nagyon alacsonyan vannak a tudatossági skálán ( apátia, bánat … )
azok nem igazán nyerésre játszanak. Pl. egy csavargó kukás nyerési vágya a három üres üveg a kukából, és érzékelése is ehhez a szinthez tapad, sose fogja észrevenni a milliós üzleteket. Az egyetlen baj ezzel, ha ezen állapothoz túlzottan rögzül tudatosságunk a többi rovására.

A következő létállapot a cselekvőség, amely az energiákkal kapcsolatos, az energia kezelésével. Hogyan is jön össze a hit – bizalmatlanság fogalompár ezzel ?

Aki ismeri Jézus álláspontját a hitről ( ha csak akkora hitetek lenne, mint ez a mustármag …), az pontosan kell, hogy ezt is ismerje.
A hit az a tényező, amely az emberekben elképesztően alacsony szinten áll.
A hit csak abban az esetben merül fel, amikor sok tapasztalat egyirányba mutat ( az ne tévesszen meg senkit, hogy igencsak nagyképűen ezt tudásnak nevezik). Tehát elhiszik, hogy képesek felemelni egy poharat például betenni a mikróba, és elhiszik, hogy egy gomb megnyomásával meg fog a víz abban melegedni.
A hit azonban valójában teremtő erő, és teljesen mindegy, hogy annak eredménye a legfinomabb bor-e, vagy csodás gyógyulás, vagy éppen a hegynek a vízbe omlása.
Az emberi szellem tudatossági skáláján ennek a hitnek a magas szintje az, ami az energiák kezelését, teremtését magas szinten lehetővé teszi, a cselekvések magas szintű kivitelezését biztosítja.
Az emberek cselekvősége alacsony, és nagyon ritka az az ember, aki pusztán a cselekvés kedvéért képes cselekedni, nem pedig annak eredményéért ( a birtokért).
Az érzékelés, a teremtés tehát cselekvés, és ennek szellemi alapja a hit, hinned kell abban, hogy mint szellem tudsz érzékelni és teremteni, és a hited ereje önbeteljesítő jóslatként fog manifesztálódni. Vagy a hited erőtlensége :)

Harmadik, legmagasabb állapota a szellemnek a lét. A vanás. Vagyok, aki vagyok, mondta az Úr Mózesnek.
Ez a tér érzékeléséhez, a tér teremtéséhez kapcsolódik.
Kinél van az, hogy a szelleme gondolja azt, hogy van ? Hiszen csak test, hús, idegek, és azok elektromos jelenségei vannak, ugye materialisták ?
De minek kell egy darab húsnak Mercédesz vagy Toyota ( birtok, időbeli fennmaradás) ?
Minek kell egy húsdarabnak helyet változtatni ( cselekvés, energiafelhasználás) ?
Azért, hogy végül is az a valami, amit emberi szellemnek nevezünk, birtokolhassa a teret, maga alá gyűrje azt és létezhessen, vanhasson, érzékelhesse a létet és a vanást. Mert a tudat alatt ott van, hogy a legmagasabb rendű cél és dolog ez, létezni, térben lenni, majd azt energiamintákkal ( cselekvésekkel) kitölteni, majd azok időbeli fennmaradását ( a birtoklást) elérni.

Összefoglalva háromféle dolgot tudunk ( mint szellemi lények) érzékelni (és teremteni) . A teret, energiát, időt. ( az anyag, a gondolat, az érzések, az esztétika az mind energiamintázat)
Ha nem hiszitek, így kérdezzetek rá Jézusnál !

Vicmas 2009.05.20. 21:40:34

Kedves Foriel,

Köszönöm a megtisztelő kérdésedet. :) Örömtáncot lejtek az energiatermeléssel kapcsolatos súgásodra. ;)

Szerintem érdemes lenne a kérdést feltenni legközelebb (hahó Közvi). Nincsen olyan azonnali válaszom rá, amelyet kellően helytállónak éreznék, csak azt tudom tenni, hogy megkísérelem megfeleltetni a rendelkezésre álló információk alapján az általam felfedezett jelenségeknek vagy azokon belül valaminek, valamilyen aspektusának, esetleg megpróbálom megjósolni a csít vagy úgy tudom helyesen ejtve: KÍ-t, aztán vagy nyert, vagy nem nyert.

Teljesen érthető, hogy nem szimpatikus számodra az információ mint olyan, mivel azt rendesen definiálni kell, vagy legalább is levezetni (nem biztos hogy mindent tudunk definiálni, amit megmérünk, lehet hogy előbb mérjük, minthogy felfognánk hogy mi is az).

A legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a Kí vagy Csí egy az élő szervezeteket alkotó originális információnak (ókori filozófiai kifejezéssel élve: szubsztancia) egy valamilyen része. Még utána kell járnom a csínek ahhoz, hogy ennél közelebbire egyáltalán következtethessek.

A gondolat háttere:

Mi az energia definiciója? Az energia általánosan a változtatásra való képesség, más szóval egy valamilyen rendszert mozgásba hoz, vagy működését a korábbiaktól eltérővé változtatja.

Az információ pedig valamilyen rendszernek egy állapota vagy jellegzetes állapotváltozása. Az információ ebben az értelemben hordozót kíván, hordozóhoz kötött.

Az az információ, amelyről viszont itt szó van és amely olyan idegennek tűnik, ún. originális, hordozó nélküli információ. Ezen a ponton teljesen mindegy, hogy hogyan tud hordozó nélkül is létezni, mert kimutatható és a kimutatásához nem szükséges, hogy erről elképzelésünk legyen.

Ez a legfontosabb jelenség az Univerzumban, ezért mindenképpen foglalkozni kell vele, mert filmes hasonlattal élve: ez a Mátrix. A szokásos értelemben vett információ csupán e kulcsjelenség kísérőjelenségének a kísérőjelensége még akkor is, ha ma már terabájtokat tudunk tárolni néhány mágnesezhető kerámialemezen.

Ezt az ún. originális információt úgy lehet műszeresen detektálni, hogy az élő szervezetek folyamatait, kölcsönhatásait képzeletben felrajzoljuk, ekkor egy gráfot kapunk, amely mátrixként írható le. Ez a kölcsönhatásmátrix. Az élet: rekurzív kölcsönhatásmátrix (immanens módon fraktális). Miután figyeljük az időben ezt a kölcsönhatásmátrixot, feltűnnek a következő dolgok:

1. A vizsgált élő szervezet határait, így a kölcsönhatásmátrix határait nem tudjuk meghatározni; az határtalan. Ez persze egyszerűsítést, modellezést tesz szükségessé.
2. A vizsgált élő szervezet csupán egy a részecske-pályagörbéket és kölcsönhatásokat leíró statisztika, miközben maguk a részecskék, amelyeknek a kölcsönhatásaira eredetileg a gráfot felrajzoltuk, mátrixot felírtuk, csupán áthaladnak egy nem pontosan behatárolható pályagörbe-szakaszon, mely szakasz az élő szervezet kölcsönhatásmátrixának egy apró része, a biokémiai folyamataiban egy jellegzetes kölcsönhatássorozatra vonatkozó ágrendszere.

Ez a kölcsönhatásmátrix kiterjedtebb és állandóbb, mint egy adott anyagi részecske esetében az az idő vagy fontosság, amíg és amennyire szerepet játszik az élő szervezet működésében. Maga az élő szervezet a mérőműszer, a műszer kijelzője a biokémia.

Az élő szervezet legjobban leegyszerűsített modellje egy olyan labdajáték, amelyben több labda vesz részt, és a gyerekek mindig egy meghatározott rendszerben dobálják egymásnak a labdákat, valamint: egy-egy labdával csak egy ideig játszanak, tehát mindig kidobnak egy-egy labdát, és mindig kapnak is új labdákat kívülről.

Nyilvánvaló, hogy maga a játék (pályagörbe-rendszer és kölcsönhatásmátrix) állandóbb, mint az egyes labdák szerepe a játékban.

A gyerekek az "originális információ" itt.

És kis erőltetéssel a gyerekek az Energia, mely létrehozza a játék karakterisztikáját.

Az információ, melynek megfelelően rendeződik az élő szervezetet jelentő fluktuáló összetételű részecskehalmaz (mely nem mellékesen tehát diszkrét módon nem behatárolható), és amely így hatással van a biokémiai eseményekre: energia.

Meggyőződésem, hogy ezt nevezte Arisztotelész szubsztanciának, Platón ideának, erről beszélt Spinoza és még páran, és ezt nevezte Implicit Rendnek David Bohm.

Meg is érkeztünk: tehát azért gondolom, hogy a Csí az az élő szervezeteket elsődlegesen alkotó komplex ideakép vagy kölcsönhatásmátrix vagy integritásvezérlő mező egy bizonyos része, mert ahogy ez az információ (amit imént 3+3 néven is neveztem) állandóbb és elsődlegesebb, mint az anyagi test egyes részecskéinek a szervezet működésében betöltött szerepe, úgy ezzel összhangban a Tudat is állandóbb. Hiszen a szervezetünk testanyagai 8-10-szer is lecserélődnek az életünk során, a tudatunk, a személyiségünk mégis megőrződik.

A Csí pedig az ismert jellemzői szerint a tudat minőségének a függvényében kezelhető jelenség, vagy azzal összhangban változik ezért legalább is alkalmas biofeedback helyett "pszichofeedback"-re akkor, amikor valaki a saját tudatminőségének a javításán kíván munkálkodni.

Ja és a csít mozgatva ugyebár lehetséges úgy felhasználni, hogy pl. egy kung-fu harcos megsokszorozza az ütésének az erejét, vagy egy olyan jelenséget produkáljon, ahol az ütése által közvetített erőhatás időben/térben a keze, tehát a test előtt jár.

Az én megfogalmazásomban ez az elsődleges információnak (figyelem: mely tehát kölcsönhatásmátrix, mely definició szerint _kölcsönhatást_határoz_meg_, márpedig az ütés is egy kölcsönhatás) egy olyan, tűhatásszerű tudati manipulációja, ahol a semmiből jön létre egy erőhatás (kölcsönhatás egyik fele) ott, ahol az anyagi test majd csak kis idővel később fog járni vagy csak járna.

A csí ez alapján a Szellemnek (elsődleges információ) a részecskeáramlásra (fizikai univerzum) gyakorolt hatása, az a pont, ahol a hatás az általános értelemben vett Energiaként nyilvánul meg valamilyen rendszeren.

Na csak sikerült valamit kiötleni.

Foriel 2009.05.21. 00:08:14

@Varga Endre: Oh, gyors válasz, köszönöm!

És elég sok is, amit sokáig kell majd még emésztenem. (Sajnos én nem vagyok olyan eleselméjű, mint a fórumozó, aki állItása szerint azonnal értette miről beszélsz :)

Mindenesetre rögtön néhány gondolat.

Tehát lényegéban azt mondod, hogy léteznek a téridőn (vagy egy bővebb téren, statisztikai sokaságon) amolyan állapot- vagy hullámfüggvényhez hasonló dolgok, amiknek a "besűrűsödései" az élő szervezetek, pont úgy ahogy az elektron "makroszkópikus" megjelenési formája a valószínűségi eloszlásának egy térrészbeli lokalizálódása. Ezt a hullámfüggvényt nevezed originális információnak. Ez eléggé kvantumechanika :) A párhuzamot érdemes kibontani majd, hátha mégtöbb dologra lelhetünk.

Az életerő drasztikus hatását a konkrét fizikai szervezetre közvetlenül akkor tapasztalhatjuk, hogy "megmagyarázhatatlan", vagy fizikai ok nélküli hatás veszélyezteti. Ilyenek pl. a daganatok, amiknek a közvetlen fizikai okait sosem tudjuk. Sejtburjánzások véletlenszerűen jönnek és mennek, de miért pont ott és akkor marad az egyik meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket a betegségeket csak a szándék és a gondolat gyógyítja meg és semmiféle kémiai vagy a fizikai behatás nem javít az állapoton (erről ugyebár volt jézusos nyilatozat is). Itt mutatkozik meg valahol, hogy az ember kapcsolatba kerülhet ezzel a hullámfüggvénnyel, és jótékonyan, vagy károsan módosíthatja azt (vagy valami ilyesmi).

Van olyan elképzelés, hogy nem a csí áramlik, hanem a koncentrációnk fókusza mászik el. Persze nézőpont kérdése, de ez azt jelenti, hogy a csí lehet akár maga is a hullámfüggvény, melynek a "regenerálódása" pusztán a kapcsolatba kerülésünk az adott pontbeli originális információval.

Endre, ügyes modellt találtál ki! Azt hiszem a csí megértése a modelledben azért fontos, mert ez az ami kézzelfogható kapcsolatot ad a fizikával és a mindennapi tapasztalatokkal. És így nem csak a guruk hasznosíthatják, de egy hétköznapi ember is -- ahogy az keleten megszokott :) Meg mert akkor megtaláljuk azokat a pontokat, amik fizikailag is "mérhetők". A gond tényleg az lehet, hogy a mérőműszer az ember és a vizsgálandó jelenség is maga a mérőműszerben van.

Vicmas 2009.05.21. 10:33:03

@Foriel: Nem éleselméjű... mondja ezt egy egyetemi tanár! :D

Azt hiszem, jó a hasonlat a kvantummechanikával, csak - javíts ki ha tévedek - a kvantummechanikában nincs leírva a kapcsolat az ilyenfajta "kvantumtér" és a fizikai valóság között.

Az én felfogásom szerint az Univerzum eredetileg csak ilyen "információs tér" (idea) létezett és valójában elsősorban ma is csak ez létezik. Az idő, a fény és az anyag, tehát a fizikai univerzum csupán ennek a kísérőjelenségéből nőtte ki magát, de ma is csupán kísérőjelenség. Ez volt a Teremtés, illetve ma is ez. Ez valahol a panteizmusnak egy jó pont, a deizmusnak nem, vagy csak nézőpont kérdése.

Foriel 2009.05.21. 19:19:27

(Csak óraadó vagyok ill. közreműködöm 1-2 egyetemi kutatási projektben -- bárcsak egyetemi tanár lennék (ez a legmagasabb státusz 400e bruttóval :) Átlátni egy gondolatmenet struktúráját pedig mindentől függetlenül nagyon nehéz, nagyon világos elme kell hozzá.)

Azt hiszem a különbség a k.m. és a te elméleted között nem az, hogy a k.m.-nak nem lenne "leírva a kapcsolat az ilyenfajta kvantumtér és a fizikai valóság között". A k.m.-ban egy stabil részecske hullámfüggvénye (psi) olyan függény, mely eleget tesz a

H(psi) = E . psi

sajátérték egyenletnek (itt H a Hamilton-operátor, ami vsz. nálad a kölcsönhatási mátrix lenne). Való igaz, hogy a psi-nek önmagában nincs jelentése, de a négyzetének (pontosabban a psi.(psi konjugáltnak)) már van (ez az előfordulási valószínűség) és az E sajátértéknek meg páne van jelentése, ez mérhető is, ez a psi állapot energiája. Minél nagyobb a részecskeszám, annál közelebb kerülnek az energiaszintek egymáshoz és a makroszkópikus szinten már minden energiaálapot lehetséges lesz. Neked egy olyan elmélet kéne, ahol a hullámtulajdonság makroszkópikus szinten is megmarad.

A másik különbség, hogy a fizikusok "élettelen" anyagra szokták használni a k.m.-t, nálad pedig nagy jelentősége van az életnek. Persze a fizikusok is szoktak (sokszor) meglepő dolgokat művelni, pl. a kozmológiában a fenti egyenlet egy általánosítását, a Schrödinger-egyenletet alkalmazzák az univerzum egészere és ebből vonnak le következtetéseket.

Vicmas 2009.05.21. 19:46:39

@Foriel: Hát mivel sajnos nem tanultam kvantummechanikát, bár nagyon érdekelne, a leírásodat csak kb. vélem kapisgálni. :)

Viszont két megjegyzés:
"Neked egy olyan elmélet kéne, ahol a hullámtulajdonság makroszkópikus szinten is megmarad."

Ez az. Makroszkópikus szinten is működik, annyira, hogy a jóslatai: végtagkinövesztés, telepátia, kézrátételes gyógyítás, pszichoszomatika, pszichokinézis, Isten, reinkarnáció, szellemek, lélek, aura... Pedig ezeket eredetileg cáfolni akartam.

"A másik különbség, hogy a fizikusok "élettelen" anyagra szokták használni a k.m.-t, nálad pedig nagy jelentősége van az életnek."
Hát mivel nálam az élet definiciója az, hogy "rekurzív kölcsönhatásmátrix", amibe gyakorlatilag az egész univerzum beletartozik, így aztán lényegében az élettelenre is vonatkoztatható, csak ott nem kevésbé mérhető a kölcsönhatásmátrix. Ennek az élő Mindennek aztán vannak önmagukban nézve nem rekurzív részhalmazai, pl. egy kavics. De lényegében itt az élet nem az élettelen részhalmaza, hanem fordítva: definició szerint minden élő, csak vannak dolgok, amelyek élettelennek látszanak, amennyiben tévesen csak önmagukban vizsgáljuk őket.

Képletem pedig nekem is van, csak még nem találtam közvetlen hasznát, talán egy matematikus találna:

Pa = integrál(Pt*Ct)/Pt,max

ahol persze minden definiálva van.

Ez lényegében egy potenciáltér integrálja, de hogy azon kívül hogy ebből makroszkópikus sőt kozmológiai következtetéseket vonhatunk le, mire jó még, azt nem tudom. Szerintem csak arra jó, hogy kimutassa az integritásvezérlő mezőt.

Közvetítő 2009.05.21. 20:04:09

Bruttó 400 ezer az egyetemi tanárok fizetése?! Eddig abban a hitben éltem, hogy szégyenletes minimálbérrel szúrják ki a szemüket... :O

Foriel 2009.05.21. 22:52:32

(@Közvetítő: Ez a professzoroké (lényegében az akadémikusok), azokból nagyon kevés van egy tanszéken. Mondjuk 20 státuszból egy. A többieké arányosan kisebb. A doktorandusz már csak 100-at visz haza nettóban, kb annyit mint egy kezdő középiskolai tanár. Szóval a profokat nagyon megbecsülik.)

Foriel 2009.05.21. 23:13:33

@Varga Endre: Kicsit visszatérve a chi-re (olyan hülyén veszi ki magát cs-vel és í-vel), amikor a chi egyensúlya felbomlik, akkor ez azt eredményezi, hogy bizonyos szervrendszerekbe kevesebb életerő áramlik vagy rosszul áramlik. Gondolom, ez nem jelenti az originális információ eltorzulását. Akkor viszont miért tud elromlani a test?

Én a már említett koncentráció-szemlélet híve vagyok az energiaáramlás helyett. Véleményem szerint, amikor a test vagy a lélek meghibásodik, akkor az történik, hogy bizonyos részekre kevesebb figyelmet fordítunk,pl. mert külső hatások elvonják a figyelmünket. Ekkor hiány lép fel az ideaképpel való kapcsolatunkban és a gyeplőt a lovak közé dobjuk, nem törődünk az adott rész jó működésével. Ezt úgy lehet rendberakni, ha ismét kapcsolatot építünk ki az eredeti információs sémával, azaz "oda áramoltatjuk a chi-t".

Foriel 2009.05.23. 09:12:09

@Közvi

Lesz mit takarítanod a hétvégén :) Valószínűleg valahol kiemeltként megjelent a blog és most a csetpopuláció becsatlakozott a kétsoros hozzászólásaival. Lehet, hogy át kéne költözni a googleblogokra -- azokat a kutya se nézi.

kogito 2009.05.26. 13:33:09

A csí, energia, információ és a Bibliában való vakon hívés kérdéséhez.

Az energia valóban kapcsolatos a változások okozásának képességével ( a fizikában a munkavégző képességgel, - bár ez tautológia, munka azonos energiaváltozás), de pontosabb lenne, ha a változás okozás képességét az erővel rokonítanánk. A változásban az összes energiának csak a töredéke vesz részt, tehát nem az összes energia okozza a változást, hanem csak a folyamatban résztvevő töredék hányad, és a változás inkább az erővel mint az energiával arányos.

Nem belemerülve a fizikába – vagyis a lényegről beszélve - az erő és energia voltaképpen a Szellem ( Abszolút, Esszencia, Isten/ek, Teremtő/k, Lélek….) okozásában nyilvánul meg és az energia akkor, insitu keletkezik. Elsődlegesen. Az energia a szellem akciójában keletkezik, amikor a szellem Okoz. Amikor a szellem okozatai a továbbiakban kölcsönhatásba kerülnek, csak ez a teremtésben keletkezett energia terjed szét és disszipálódik, de közben összességében már nem változik ( megmarad).
A köznyelvben pl. a tárgyak leeséséért a gravitációt okolják, vagy bármely változás létrejöttéért valamely potenciál – különbséget okolnak, de ez abszolút megtévesztő, az Okozás terminológiát a tisztánlátás végett érdemes a Szellem akciójára fenntartani. Az okozás, az energia termelés vagy energia annihiláció akarat és szándék kérdése és eredménye, ahol nincs a Szellemnek szándéka és akarata, ott nincs energia termelés.

Az ne tévesszen meg senkit, hogy az ember képessége a szándék és az akarat kifejtésére rendkívül csekély, de azért kimutatható. Közvetlenül hiába akarunk anyagot teremteni, nem megy, de egy tárgy elmozdítása a térben vagy időben pusztán akaratunk segítségével sem tartozik a mindennapi rutinhoz.

Ez azonban csakis azt mutatja, hogy az, amit az emberek akaratnak és szándéknak gondolnak, azok az okozatok világába tartozó mechanizmusnak, a testnek és az elmének a termékei, nem pedig az emberi Szellemé .
Az emberi Szellem Okozó / Energiatermelő képességének a lehanyatlott voltát az is jól szemlélteti, hogy még a legkevesebb energiát igénylő Gondolat megváltoztatása is nagy nehézségbe ütközik. A Szellem korábbi gondolatai mint energiamintázatok, illetve sok ilyen gondolatnak ütköztetéséből kialakult eredő mintázatok , amely az emberi elmék kölcsönhatásaiból alakul ki a nevelés, tanulás folyamán, és amelyek az elmében tárolódnak könnyűszerrel megváltoztathatók lennének a Szellem által, ám mégis azt tapasztaljuk, hogy a Szellem nem képes ezeket megváltoztatni, az ember bizony nagyon begyepesedett fejűnek mutatkozik.
Pl. láthatjátok, milyen nehéz annak az egyszerű gondolatnak a megváltoztatása, hogy a Biblia Szent, és az Igazság forrása, minden gondolat, ami abban le van írva, az helytálló és meggondolás, kritika nélkül el kell fogadni.

Az , hogy a Bibliában (Evangéliumokban) minden leírt gondolat Igazság, vagy alapvetően nagyon sok gondolat igaz belőle és isteni kinyilatkoztatásként tekinthetők, az azért két különböző dolog. Paradox módon rövid távon az első gondolat hatékonyabb, ez rendelkezik nagyobb mozgósító erővel ( a HIT az voltaképpen teremtő erő), tehát a kételymentes hit ( mondhatnám vakhit) előbb vezethet rendkivüli képességek, csodák megnyilvánulásához, mint a kétellyel terhelt.

És most vegyük elő az információ (és intelligencia ) illetve az energia kapcsolatát.

Az energia, okozás az lehet teljesen véletlen, rendezetlen, kaotikus, irányítatlan.

Az intelligencia definíciószerűen az, ami az okozás irányát, célját kijelöli, és a célhoz vezető rendezettséget is létrehozza. Az intelligencia a célszerűen irányított szándék.
Az intelligencia az, ami az energia minták rendezettségét létrehozza, a információt a mintába belehelyezi.
Az információ egy célszerűen kialakított rend, rendezett struktúra tartalma ( nem maga a struktúra, nem maga a forma), amelyet a struktúra megteremtésével a Szellem teremt. És egy másik (emberi) Szellem képes megérteni, képes felfogni.

Az információ és intelligencia tehát az energiatermelés (Okozás) irányítottságának az eszköze, tehát hatékonyságának, jóságának, célszerűségének, értelmének a megvalósítója, hiszen célt, a jó fogalmát, az értelmet éppen ő viszi bele a változásba, az energiák áramlásába.

A szavaink, fogalmaink, egész fogalmi gondolkodásunk is egy teremtett struktúra, amely minden anyagi rendszernél hajlékonyabban , hatékonyabban képes az információt, a megértést közvetíteni a Szellem két elkülönült része között ( az Okozó és aki az Okozást észleli ).

Sajnálatosan ez nem tökéletes, főként mert mai formájában az anyagi univerzum talaján alakult ki, és túlzottan kötődik magához az anyaghoz, vagyis az okozatok világához.

És emiatt nem tökéletes semmilyen eszmei rendszerünk, semmilyen leírásunk , és így nem lehet tökéletes a Biblia sem.
Nem a Forrás tökéletlensége ennek az oka, hanem a befogadó okozati fél tökéletlensége.
Ám az emberi szellem, amelyik maga képes energiát, információt teremteni, képes áthidalni a tökéletlenségeket, képes kijavítani a formába öntés torzulásait, kiegészíteni a hiányokat, képes az Isteni Gondolatok egyre magasabb szintű megértésére is, és amikor ez teljessé válik, képes ezáltal teljesen azonosulni, Egyesülni Istennel.


Ezt kell tanulási folyamatként felfogni, minden eszme, minden információ - ami egy adott szinten létezik- segítségével egy pozitív visszacsatolásban a Szellem önmagát, ideáit és információit fejleszti, magasabb szintet alakít ki, vagyis a Szellem teremtéseivel Önmagát teljesíti ki.
Ez az isteni akarat, cél, nem pedig az, hogy egy adott szintnél - legyen az akár a Bibliáról ma kialakított általános nézet - valaki leragadjon.

Foriel 2009.06.02. 10:30:37

@kogito: "Ez azonban csakis azt mutatja, hogy az, amit az emberek akaratnak és szándéknak gondolnak, azok az okozatok világába tartozó mechanizmusnak, a testnek és az elmének a termékei, nem pedig az emberi Szellemé ."

Ez nagyon okos gondolat. Ha az emberi akarat teremtő, mért nem tudom pusztán a gondolat erejével felemelni a könyvet a polcról? Nyilván, mert ez a gondolatom ugyanúgy a fizikai jelenségvilág fogja, mint könyv, ami a gravitációnak engedelmeskedik. Egyszerűen szokás így tesztelni a parakinetikus képességeket -- pusztán egy tanult szociális mechanizmus mozgat és nem a teremtő erő.

Ha viszont kapcsolatba kerülnénk a szándékok és gondolatok valódi természetével, és valóságosnak, mindennapinak, kézzelfoghatónak tapasztalnánk meg a teremtő erőt, akkor ugyanolyan természetes lenne használni is azt, mint felemelni egy poharat.

Igen, nagyon lényeges, hogy ettől olyan messze vagyunk, hogy a saját gondolatainkat sem vagyunk képesek jó irányba terelni.

Foriel 2009.06.02. 10:35:17

@Varga Endre: "nálam az élet definiciója az, hogy "rekurzív kölcsönhatásmátrix", amibe gyakorlatilag az egész univerzum beletartozik, így aztán lényegében az élettelenre is vonatkoztatható, csak ott nem kevésbé mérhető a kölcsönhatásmátrix."

Valószínűleg ez a "reflexivitás", az ami miatt a szándékainkkal hatni tudunk a saját csínkre és viszont, a saját csínk egyenetlen eloszlás képes a testünket megbetegíteni.

szellemafazékban 2009.06.02. 11:39:42

Visszatérve az eredeti kérdésre és válaszra, Oshonak vannak nagyon jó meglátásai a témában. Amit idézek, csak egy rövidített kivonat, érdemes elolvasni a teljes könyvet.

"A hazugságok kényelmesek, de megóvnak az üdvösségtől, igazságtól, létezéstől. Az ember pontosan olyan, mint a hagyma. És a művészet a hagyma lehámozásában rejlik: hogyan jutunk el legbensőbb magjáig:
1. Fizikai érzékek.
Az első réteget a megrontott fizikai érzékek alkotják. Egyetlen pillanatra se gondold, hogy érzékeid olyanok, mint amilyennek lenniük kellene. Alapos edzést kaptak - megrontották őket. Minden érzékünk leromlott. Nem lehetünk természetesek - ezért vesztette el az ember a méltóságát, az ártatlanságát, a kecsességét, az eleganciáját. Ez az első réteg. Éleszd fel az érzékeidet.
2. Rögzültségek.
A második réteg a beléd nevelt társadalmi, politikai, vallási, ideológiai - rögzültségek, hitrendszerek rétege. Ezek tesznek kommunikációképtelenné. Pedig az élet kommunikáció.
3. Kimagyarázás.
A harmadik réteg az álindokok keresése, a kimagyarázás, a mentségek. Ezek mind kölcsönözöttek. Egyetlen egy sem a te, saját hiteles élményed, mégis egyfajta kielégülést ad: azt gondolod, hogy racionális lény vagy. A valódi józan ész csak akkor születik meg, ha intelligens vagy. Az intellektualitás és az intelligencia nem ugyan az.
4. Szentimentalizmus.
A negyedik réteg az érzelmesség, a szentimentalizmus. Álérzések, sok hűhó semmiért. Tehetetlen együttérzés, semmire sem jó, hamis érzések. A valódi érzés részvétel, elkötelezettség.Eez az ismérve: az érzésed cselekedetté válik. Ha csak érzés marad, akkor hamis.
5. Elfojtás.
Az ötödik réteget a megrontott, megmérgezett ösztönök adják: az elfojtás. Gurdjieff gyakran mondta, hogy minden központod áthelyeződött, átfedésben van egymással, zavarja a másikat, áttéved a másik területére, ezért nem tudod, mi micsoda. Így az egész rendszer neurotikussá válik.
6. Leromlott intuíció.
Majdnem teljesen öntudatlanná váltunk az intuíció jelenségével szemben. Nem tudjuk, hogy létezik valami efféle, mert az intuíció a hatodik réteg. Az az öt réteg olyan vastag, hogy sosem sikerül megéreznünk a hatodikat. Az intuíció egészen más jelenség, mint a józan ész. A józan ész egy sort követ, egy logikát, következtet, lépésről lépésre halad. Az intuíció ugrik: ez egy kvantumugrás. Az intuíciónak nincsenek eljárásai, a problémáról egyszerűen átugrik a megoldáshoz. Egy villanás az egész. Amikor eldobod a józan ész rögzültségeit, mikor átjutsz az öt rétegen, akkor kivirágzik az intuíció.
Az intuíció azt jelenti, hogy összhangban vagy önmagaddal, tökéletes összhangban. Ennek eredményeképpen a megoldások a semmiből bukkannak fel."

(Osho: Intuíció)

Vicmas 2009.06.03. 17:49:19

@Foriel: Igen, magam is pontosan ezt gondolom, annyira hogy részemről ez képzi a pszichoszomatika alapját is, melyet egy tanulmányban már részletesen leírtam "A kapcsolatok mechanizmusa" címmel. Még van vele tervem, egy nagyobb tanulmány egy fejezetének szánom.

Vicmas 2009.06.03. 17:51:29

Nagyon örülök, hogy benned is ez a kép állt össze. :)

Nalson4 2010.05.03. 14:04:42

az intuícióval egyetértek a többi kissé ködös...